Life of a Toy Designer: Kaz Shiomi van Kiko+

Life of a Toy Designer: Kiko+

Kiko + is het tweede merk van de creatieve en getalenteerde ontwerper Kaz Shiomi. Het merk is een onderdeel van haar bedrijf Kukkia wat ‘bloeien’ in het Fins betekent. Daarnaast ontwerpt ze ook de gg * collectie samen met een vriend. Kaz creëert speelgoed dat aantrekkelijk is voor het oog, maar ook erg leuk voor kinderen is om mee te spelen. Speelgoed dat kinderen stimuleert om hun fantasie te gebruiken en elk speelmoment speciaal en magisch maakt. In dit interview lees je meer over de reden waarom Kaz speelgoed ontwerper wilde worden en wat haar dromen voor de toekomst zijn.

Read in English

Wanneer wist je dat je een carrière als (speelgoed) ontwerper wilde hebben?

Mijn opa was een timmerman toen ik een jong meisje was. Ik herinner me dat hij speelgoed en rolschaatsen voor me maakte uit hout. Hij was mijn held en hij kon werkelijk álles maken! Bovendien hield ik van de geur van zijn atelier. Dit was voor mij de aanleiding om met hout te willen werken.

Hoe werk jij? Wat is je workflow/ proces?

Dat is een moeilijke vraag, want geen dag is hetzelfde. Ik probeer te denken aan het gevoel dat kinderen hebben wanneer ze spelen. Ik probeer spelen te zien vanuit hun perspectief en niet perse als een volwassene.

Hoe wordt het speelgoed gemaakt?

Het speelgoed wordt met de hand gemaakt in Azië. Elk speeltje doorloopt een lang proces van concept tót het maken van een monster en van prototype tót werkelijk in productie gaan.
We werken in zeer grote teams samen om ook maar één item te maken.

Hoeveel nieuwe designs/ producten creëer je elk jaar?

Meestal 2 of 3 per jaar voor onze eigen merken Kiko+ en gg*.

Enkele voorbeelden van Kiko+ producten (ga shoppen!)

Wat is je beste kwaliteit als (speelgoed)ontwerper?

Ik denk dat ik actief en creatief ben. Daarnaast denk ik net als een kind dus ik kan me goed in hen verplaatsen.

Hoe krijg je nieuwe inspiratie?

Ik denk aan het speelgoed waarvan ik als kind heb genoten en daar geef ik een moderne draai aan.

Hoe ga je om met creatieve mentale blokkades?

Ik geniet van mijn sociale leven en meestal heb ik het geluk om inspirerende mensen te ontmoeten die me helpen door om door deze mentale blokkades heen te komen.

Welk deel van (speelgoed)ontwerp vind je het moeilijkste?

Het zeker weten of een kind het speelgoed leuk zal vinden onderwijl het zijn educatieve en functionele, als goed esthetisch ontwerp behoudt.

Wat is je favoriete onderdeel van (speelgoed)ontwerp?

Ontdekken dat zowel volwassenen als kinderen kunnen genieten van ons speelgoed!

Kun je genieten van je eigen ontwerpen en producten?

Ja natuurlijk! Ik heb veel producten thuis tentoongesteld staan en ga er dan ook vaak even mee spelen…

category-baner-img-11-160805033355-1-camera

Op welk (speelgoed)ontwerp of product ben je het meest trots?

Tanabata Sterren Domino – eenvoudig, maar functioneel en er schuilt een romantisch verhaal achter het ontwerp.

Wat zou je in de toekomst nog willen bereiken?

Ik wil kinderen blij te maken en ook mooie ruimtes creëren om in te spelen..

Is er nog iets anders dat je met ons wilt delen?

Ik wil kinderen niet dwingen hoe ze moeten spelen. Dat is de reden dat we bij het speelgoed geen instructies bijleveren. Meestal spelen kinderen op een heel andere manier dan volwassenen en ze tonen ons uiteindelijk nieuwe en interessante perspectieven.

 

Geef een reactie

10% KORTING!

Logo

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang de laatste nieuwtjes, een dosis inspiratie én 10% korting!*

*De eenmalige kortingscode van 10% is geldig bij besteding vanaf €25,- en wordt verstuurd via email.