Geef je straat op als ‘leefstraat’

Leefstraat

Stel, je woont in Utrecht, op 10 minuten lopen van het centrum van de stad. Je hebt een heerlijk huis, woont in een leuke buurt en hebt goed contact met de buren. Het enige dat je mist is een veilig stukje groen waar je kiddo uitgebreid kan voetballen, rondrennen of op z’n loopfietsje rond kan scheuren. Het postzegelformaat tuintje wat wij bezitten is groot genoeg voor het organiseren van een gezellige bbq, maar niet groter dan 3 stappen naar links en vier stappen naar rechts. Natuurlijk kun je dan naar het park gaan. Of naar het speelplein 1 straat verderop (ik zei al, we wonen hier best leuk), maar wat je eigenlijk wilt is een stukje groen voor de deur. De oplossing? Creëer een leefstraat!

Een leefstraat? Wat is dat?

In een leefstraat richten de bewoners van de straat deze tijdelijk anders in. Zo kun je de straat autovrij maken om meer plek te creëren voor ontmoetingen, spelen en meer groen. Een gezamenlijke tuin midden in de straat. Zeker in een stad als Utrecht is het niet altijd het geval dat je je naaste buren kent. En dat is jammer. Het spreekwoord “beter een goede buur dan een verre vriend” is er niet voort niets.

De eerste leefstraat van Utrecht

Vorig jaar was Heertje & Peertje op bezoek in Utrechts’ eerste leefstraat. Volgens de bewoners van de Duifstraat was de leefstraat een groot succes: “Er vinden meer ontmoetingen plaats tussen buren en buurtbewoners onderling. Ongeacht hun standpunt.” Naast het creatiever inrichten van de straat werden er regelmatig evenementen in de straat georganiseerd waar ook andere buurtbewoners van mee mochten genieten. Voorleesavonden, filmavonden en wijnproeverijen. Ook voor de jongste bewoners was er genoeg te beleven. Spelletjesmiddagen met Ezeltje Prik, Twister en koekhappen en diverse knutselmiddagen.

Woon jij in Utrecht? Geef je straat dan nu op!

Zie jij een stukje groen voor de deur ook wel zitten? Ben je woonachtig in Utrecht? Dan kun je nu jouw straat opgeven. Aanmelden kan via het emailadres leefstraten@utrecht.nl. Wil je meer informatie of weten aan welke voorwaarden je als straat moet voldoen? Kijk dan even op de site van Gemeente Utrecht.

Geef een reactie

10% KORTING!

Logo

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang de laatste nieuwtjes, een dosis inspiratie én 10% korting!*

*De eenmalige kortingscode van 10% is geldig bij besteding vanaf €25,- en wordt verstuurd via email.