De tien ingrediënten voor een onvergetelijke Cake Smash Fotoshoot

Cake Smash Fotoshoot

Wat?! Een Cake Smash fotoshoot? Wat is dat? Hysterisch, zoet, hééél plakkerig, maar stiekem best leuk. Dat is het eerste wat me nu te binnen schiet als ik denk aan een Cake Smash. Tot een paar maanden geleden had ik er nog nooit van gehoord. Maar schijnbaar is het heel hip en écht een ding. Net als een babyshower is het concept overgewaaid uit de States. Het principe is simpel: baby wordt één jaar en mag – gehuld in een outfit van tule óf bretels en een bow tie – heerlijk met z’n handjes in een fel gekleurde taart graaien. De één vindt het vreselijk en gênant, de ander zet de foto voorop de uitnodiging voor het eerste verjaardagsfeestje. Je kunt zeggen wat je wilt, maar het levert stiekem best leuke foto’s op voor later.

De tien benodigde ingrediënten voor een Cake Smash fotoshoot

 1. Timing

  Het belangrijkste ingrediënt is toch wel de baby. Jongetje/meisje, nog net geen jaar of juist net een paar weekjes ouder. Tip van mijn moeder toen ik het concept had uitgelegd: “als je de échte verjaardagstaart inclusief kaarsje heel wilt houden zou ik die Cake Smash na z’n verjaardag doen”. Goede tip! Maar dit kan natuurlijk alleen als je de foto’s niet voor zijn uitnodiging wil gebruiken.

  Ook goed om rekening mee te houden: de slaaptijden van je kindje. Hij werkt natuurlijk het leukste mee als hij net fris en fruitig uit zijn bedje komt. Het kan nogal een ding worden als je kindje eigenlijk te moe is om een taartje tot moes te slaan.

 2. Fotograaf

  Dan, een fotograaf. Als je zelf heel goed bent in fotografie dan kun je natuurlijk zelf de foto’s maken, maar toch raad ik je aan om met een professionele fotograaf te werken. Een pro heeft de juiste apparatuur in huis, weet precies wat de meest geschikte belichting is, de beste kleurinstelling en op welk moment hij het perfecte plaatje kan schieten. Bovendien worden de foto’s voor je nabewerkt zodat jij fantastische foto’s aan deze leuke dag overhoud. Als je daar allemaal niet aan hoeft te denken, dan kun jij je bezig houden met de baby en de omgeving, want als het goed is zit die binnen no time onder de taart!

  Wij hebben onze foto’s laten maken door Daisy Rijkhoff van Poppyphoto uit Utrecht met wie we eerder een hele mooie new born shoot hebben gedaan. Daisy heeft een geweldig portfolio en had ook voor de Cake Smash Shoot veel leuke ideeën. De foto’s zijn inmiddels binnen en de resultaten zijn wederom geweldig! Écht een aanrader!

 3. Locatie

  Bij een Cake Smash is het de bedoeling dat een baby flink aan de slag gaat met de taart. Dat betekent: taart all over the place. Ben je nogal zuinig op je interieur dan kun je drie dingen doen:
  1. Als het mooi weer is kun je de shoot in de buitenlucht doen. Op een mooi stukje grasveld, een open plek in het bos of gewoon in de achtertuin.
  2. Thuis is natuurlijk ook mogelijk. Het voordeel is dat je kindje op een vertrouwde plek is waar hij lekker zichzelf kan zijn. Zorg ervoor dat de er voldoende daglicht aanwezig is. Sluit de ruimte hermetisch af met witte doeken (op de grond en tegen de muur) zodat je niet na maanden nog resten taart van het plafond hoeft te schrapen.
  3. Regel een externe locatie. Een fotograaf heeft vaak een eigen studio, een mooi decor en de beste spullen in huis. Bovendien hoef jij de troep naderhand niet op te ruimen;).

 4. Inspiratie opdoen op Google, Pinterest, Instagram

  Voordat jij (of de fotograaf) helemaal los gaat met de camera is het handig om je eerst te oriënteren en wat inspiratie op te doen. Het internet staat vol met leuke, grappige, schattige Cake Smash foto’s. Google maar eens op #cakesmash. Ook op Pinterest en Instagram kom je creatieve foto’s van Cake Smashes tegen. Pin de leukste foto’s op een bord en bekijk later wat de overeenkomsten zijn. Let hierbij onder andere op kleur, achtergrond, outfit, gadgets, soort taart en poses. Mocht je met een fotograaf werken stuur dan even van tevoren je wensen en verwachtingen door. Dan kan hij hier rekening mee houden en er zijn eigen draai aan geven.

 5. Decoratie

  Een Cake Smash is een feestje dus hang vooral de slingers op. Denk aan gouden- of zilveren vlaggetjes, (helium) ballonnen, confetti, papieren ballen, pom poms. Je kunt het zo gek niet bedenken. Een goede fotograaf heeft vaak zelf al enkele props in huis. Stem dus af wie wat regelt en wat je mee moet nemen.

 6. Taart

  Ook een belangrijk ingrediënt voor een Cake Smash is een taart. Of een giant cupcake met een zachte topping. Any colour will do! Zolang het maar een heldere kleur is zodat het niet per ongeluk voor iets anders wordt aangezien als het in kleine stukjes over de baby heen zit.

  Er zijn ontzettend mooie (dure) Cake Smash taarten te koop. En een mooie taart doet het enorm goed op de foto. Maar besef wel dat het de bedoeling is dat er van de taart binnen zeer korte tijd niets meer over is. Misschien zonde om daar in te investeren?

  Een goedkope manier: men neme een Jumbo slagroomtaart, Swirly Twirly slagroom en de bekende blauw-witte muisjes van De Ruijter. Totale kosten € 7,29.

  Cake smash taart

  Vergeet de taart niet een (flink) poosje voor de fotoshoot uit de vriezer te halen. Uit ervaring kan ik je vertellen dat je kindje het niet echt kan waarderen als hij wordt aangespoord om met z’n handjes door een stuk koude taart te roeren.

 7. Outfit

  Wat je zelf leuk vindt en wat bij jouw heertje of dametje past. Én bij de setting van je shoot. Kies voor kleding die er op de foto leuk uitziet, maar die ook vies mag worden. Liefst effen want een druk printje leidt alleen maar af. Wij hebben gekozen voor een spijkerbroekje en bretels. Niet te naakt zodat je de foto’s naderhand ook kunt delen.

 8. Helpende handjes

  Als het even kan regel dan een extra paar handjes. Of je de shoot nou thuis of bij een fotograaf doet. Een kind van net één jaar oud heeft maar een korte spanningsboog. Binnen ongeveer 10 minuten moet de shoot dus wel een wrap zijn. I’m talkin’ lights, camera, action! De extra handjes kunnen helpen met het opbouwen van de set, de belichting in de juiste stand houden, het afleiden/ aanmoedigen van het kindje, de confetti op het juiste moment in de ronde strooien, het badje vol laten lopen (zie punt 9) de handdoek en de schone kleertjes klaar leggen en ga zo maar door.

 9. Schoonmaken (badje)

  Als het goed is zit je kindje na de shoot helemaal onder de taart en is hij lekker plakkerig. Ook zijn kleertjes en zijn haartjes zitten onder. Dat veeg je er met een nat doekje echt niet zomaar vanaf. Een leuke toevoeging aan de shoot is dan ook een lekker ontspannen badder sessie. Neem een teiltje of een ouderwetse stobbe mee, een badeendje en wat zeepsop en laat de kleine plonzen en spetteren.

   

  Cake Smash Fotoshoot in badje

 10. Last but not least: have fun and keep it simple!

  Tuurlijk, je kleine druif wordt maar één keer één jaar en je wilt natuurlijk dat de foto’s geweldig worden, maar het belangrijkste is toch wel dat hij het naar zijn zin heeft. Ga dus niet als een gestresste kip rondlopen en laat het maar gewoon gebeuren. Als jij de bovenstaande ingrediënten in huis hebt gehaald kan er niet veel mis gaan. Laat de taart lekker in het rond vliegen, de kleverige handjes dingen vastpakken en geniet! Het hoort allemaal bij de ervaring.

 

 

Geef een reactie

10% KORTING!

Logo

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang de laatste nieuwtjes, een dosis inspiratie én 10% korting!*

*De eenmalige kortingscode van 10% is geldig bij besteding vanaf €25,- en wordt verstuurd via email.